About This Project

Slika1-danas

Данас дајемо реч Андреју Јаковљевићу из Суботице, ученику Математичке гимназије у Београду. Још у Основној школи „Соња Маринковић“ у родном граду, уз помоћ наставника који су препознали његове таленте, усмеравали га и несебично му нудили помоћ и знање, почео је да ниже успехе. Највише интересовања имао је за информатику, физику и математику. Запажене резултате на такмичењима низао је веома рано.

– Већ у шестом разреду почео сам да се такмичим и имао запажене резултате. Награде које сам освојио у основној школи су прва и трећа награда из информатике на државном такмичењу, две треће награде на Српској информатичкој олимпијади, као и бронзана медаља на Балканијади из информатике. Ту су и две треће и једна друга награда на државном такмичењу из физике и трећа награда на Српској физичкој олимпијади, као и трећа награда на државном такмичењу из математике – започиње причу Андреј.

Такмичења су му омогућила да се сусретне са децом која су слична њему, а међу њима је било и оних који су Математичку гимназију уписали још у седмом разреду. Пожелео је да и он своје школовање настави тамо, па је Гимназија постала место и циљ који је желео да постигне и у томе је успео.

Андреј верује да до успеха не би дошао да се око њега нису нашли људи који су му пружали помоћ и били му велика подршка.

– У Суботици сам велики ветар у леђа добио од професора физике Мирка Киселичког и професорице математике Љубице Киселички у њиховој школи за таленте Gauss, затим од професора физике Бојана Лазаревића и професорице информатике Дејане Васиљевић. Велику помоћ и мотивацију добио сам и од професорице Бранке Радуловић, асистенткиње на Природно-математичком факултету у у Београду, која ме је припремала за Српску физичку олимпијаду – објашњава Андреј.

 

Тако је овај младић жељан знања и напредовања у науци у последње две године школовања у Математичкој гимназији освојио другу награду на Државном такмичењу из информатике, као и две друге награде на Државном такмичењу из физике.

Информатика је област којој ће се Андрија у будућности највише посветити јер сматра да је данас то најперспективније и у њој види највише могућности за напредовање.

– Волео бих да се бавим програмирањем и роботиком јер сматрам да су то области које ће се у будућности највише развијати. У томе видим и прилику да дам неки свој мали допринос човечанству. Сама идеја и помисао да ћу радити на нечему што људима може олакшати живот ми је невероватна. Што се мог школовања тиче, јако бих волео да добијем неку стипендију у иностранству која би ми помогла да остварим све жеље које имам – каже он.

Поред успеха и резултата који то потврђују када је реч о природним наукама, Андреј се одлично сналази и у креативном писању. Његови професори кажу да је изузетно даровит ученик, да пише врло надахнуто, поетично и с лакоћом. Потврду за то добио је када је пре неколико месеци комисија Математичке гимназије одлучила да његов рад који је пристигао под шифром „Јануар“ буде химна школе. Песму ће компоновати Александар Вујић, а химна ће премијерно бити изведена за Дан школе у Народном позоришту у Београду, 19. септембра.

Јована Адамовић

www.omladinskenovine.rs

ХИМНА МГ

Организациони одбор за обележавањe 50 година Математичке гимназије са задовољством саопштава да је изабран текст за химну Математичке гимназије. Аутор најбољег рада пристиглог под шифром ”Јануар” је Андреј Јаковљевић, ученик IIд разреда. Комисија је имала тежак задатак да се, међу пристиглим радовима, одлучи за најприкладнији. Своје песме су слали наши ђаци – садашњи и бивши, професори, ђачки родитељи, пријатељи… Песма је требало да буде кратка, да садржи основну поруку и емоцију, као и да одражава атмосферу наше школе. Велику помоћ у одабиру најбоље песме пружио је композитор Александар Вујић пред којим је задатак да, у наредном периоду, компонује музику на изабрани текст. Посебно нам је драго што нам је од предметних професора потврђено да је Андреј изузетно даровит ученик, да пише врло надахнуто, поетично и с лакоћом. Песма ће премијерно бити изведена за Дан школе, у Народном позоришту, 19. септембра 2016. године.

Захваљујемо на сарадњи свим учесницима који су послали своје предлоге за текст химне. Свечано уручење награда награђенима биће накнадно саопштено.

Најсрдачније честитке упућујемо награђеном ученику!

www.mg.edu.rs

VIDEO:

Date

20 November

Category
Vesti